Jack Daniel's Fine Old N°. 7 Legacy Edition 3 43% 0,7l
Pálenicu založil v roku 1866 muž menom Jack Daniel, ktorý bol známy svojim vycibreným vkusom. Od jeho záľuby v oblekoch na mieru až po spôsob, akým vyrábal whisky – na detailoch mu záležalo vždy. A žiadny detail nebol pre Jacka dôležitejší ako ,,mash“ (jeho kaša) – jemná zmes zŕn, ktorá formuje chuť tejto whisky. V liehovare dodnes používajú ich tradičnú receptúru pozostávajúcu z 80% kukurice, 12% jačmeňa a 8% raže. Použitie kukurice prvotriednej kvality dáva rmutu jeho príjemnú sladkosť a dostatočné množstvo raže ju dopĺňa robustnými tónmi korenia, ktoré vytvárajú krémovú hladkosť.
Na výrobu whisky je potrebná kvalitná voda, a preto pri založení liehovaru Jack kúpil vodný zdroj ,,Cave Spring Hollow“ – jaskyňu s jej okolím, ktoré sú vzácnym prírodným zdrojom krištáľovo čistej pramenitej vody. Vrstvy jaskynného vápenca prirodzene dodávajú vode rôzne minerály, ktoré prispievajú k jej unikátnemu charakteru.
Destilácia začína zmiešaním týchto zŕn s vodou. A rovnako ako pekár pripravuje chlieb z kysnutého cesta, pridaním trochy štartovacieho droždia z predchádzajúcej dávky začínajú destiláciu pridaním vlastnej štartovacej kaše (,,mash“) pre konzistentnú a kvalitnú whisky. Použitie štartéra je dôvodom, prečo sa Jack Daniel’s nazýva ,,Sour Mash“ (kyslá kaša). Rmut sa fermentuje 6 dní a potom sa jednoducho destiluje vo veľkej medenej nádobe vyrobenej na mieru podľa presných špecifikácií. Aby si whisky zachovala viac chutí, namiesto bežnej dvojitej alebo trojitej destilácie, ktorá sa bežne používa, sa tu odparuje a kondenzuje iba raz.
Po destilácii sa surová whisky vydá na náročnú cestu. Kvapka po kvapke sa plazí cez ručne vyrobené drevené uhlie tempom, ktoré určuje iba gravitácia. Proces trvá 3 – 5 dní a po jeho dokončení dosiahne whisky tú správnu chuť. „Drevené uhlie dokáže za niekoľko dní dosiahnuť to, čo v sude trvá niekoľko rokov,“ tvrdí majster liehovarník Jeff Arnett. A práve preto sa Jack Daniel’s nazýva Tennessee Whiskey a nie ,,bourbon“.
Sudy na zrenie si ako jeden z mála liehovarov vyrábajú sami ručne. Na ich výrobe sa podieľajú dva dôležité elementy – americký biely dub a precízna americká remeselná výroba. Pokope ich nedrží lepidlo ani klince, ale samotný tlak zrejúcej whisky a presné usporiadanie dreva – 33 samostatných drevených lamiel. Každý jeden sud je unikátny, pretože vytvoriť ho je príliš starostlivá úloha na to, aby sa dala vykonať na automatizovanej montážnej linke. Po zložení sa vnútro suda opáli, aby sa vylúčili prírodné cukry z dreva a skaramelizovali sa. Tieto cukry sú tak dôležitou súčasťou vývoja chuti tejto whisky, a preto si vyvinuli vlastnú unikátnu metódu opekania sudov. Sudy sa vždy použijú iba raz, lebo po tom, čo odovzdajú väčšinu svojich chutí do whisky, sa predajú iným výrobcom na výrobu ďalších produktov – špeciálnych edícií rumov, piva alebo rôznych omáčok (tabasco). Skúsený tím degustátorov považuje whisky za pripravenú na plnenie do fliaš, až keď chutí ako Jack Daniel’s – doba starnutia sa môže jemne líšiť, keďže tvorba takejto whisky si vyžaduje veľkú trpezlivosť a odbornú prax.
Jack Daniel's Fine Old N°. 7 Legacy Edition 3
Už tretie pokračovanie edície LEGACY. Táto obľúbená whisky prichádza v poradí druhej edícii. Fľaše z Legacy Edition prezentujú rôzne varianty etikiet z viac ako 150-ročnej histórie značky Jack Daniel's. Jack Daniel's Legacy Edition 2 je inšpirovaná jednou z prvých čiernych etikiet zo začiatku 20. storočia. Logo, ktoré obsahuje lano a kotvu má symbolizovať neochvejnú dôveru značky. Tri hviezdy vzdávajú poctu domovskému štátu - Tennessee. Zaujímavosťou je, že pôvodná verzia obsahovala nápis "medicinal use only", keďže v dobe jej vzniku sa často obsahovalo v reklamách, že alkohol má liečivé účinky. Z pochopiteľných dôvodov sa tento nápis neobjavil na modernej verzii etikety. Má výrazne sýtu medovú farbu s podmanivým tónom, Vôňa je ľahká. hládká a príjemne sladká s podtónom sušeného korenia, olejnatých orechov s troškou dymu. Záver je ľahký s nádychom cereálii a opáleného dubu.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.