Umenie destilácie je privilégiom rodiny Nonino už od roku 1897. Kvalita, inovácie, výskum, profesionalita a láska k ich práci sú ich charakteristickými znakmi. Za Oraziom Noninom, zakladateľom značky, nasledujú Luigi, Antonio, Benito s Giannolou, Cristina, Antonella, Elisabetta a Francesca – všetci pochádzajú z rodiny Nonino. Orazio po pár rokoch založil svoj vlastný liehovar v Ronchi di Pavia. O niečo neskôr sa Antonio, syn Vigiho a otec Benita, oženil so Silviou Milocco. Tá sa stáva prvou ženou, ktorá oficiálne produkuje grappu v Taliansku. Liehovar sa presúva z Ronchi di Pavia do Ronchi di Percoto, kde sa 1. decembra 1973 začína nová éra grappy. Benito a Giannola vytvorili prvú jednoodrodovú grappu (,,Grappa Monovitigni") – ako výsledok svojej lásky k práci, štúdiu, výskumu a experimentovaniu.
Rodina Nonino sa osobne stará o nákup primárneho produktu a sleduje rôzne fázy destilácie, aby bola zaručená maximálna kvalita destilátu. Mäkké, svieže, čisté, šťavnaté, starostlivo vyberané výlisky so všetkými stopkami odvezené do pálenice ihneď po výrobe vína – prvá a rozhodujúca fáza pri získavaní grappy najvyššej kvality. Vysoko kvalitné čerstvé hrozno aromatických odrôd, zbierané v dokonalej zrelosti, sa po dosiahnutí vysokého obsahu terpénových látok stáva základom pre získanie bohatého buketu vo finálnom destiláte.
Po príchode do liehovaru sa výlisky okamžite zbavia stopiek a následne sa vložia do nerezových tankov pripravených na fermentačný proces. Ten prebieha v teplotne kontrolovanom a anaeróbnom prostredí – úrovne pH sa starostlivo monitorujú, rovnako ako použitie kvasiniek a vybraných enzýmov. Destilácia remeselnou metódou vyžaduje stálu prítomnosť majstra liehovarníka – riadi všetky operácie, čo zaručuje jeho neustály vzťah k produktu.
Značka v súčasnosti vlastní 5 remeselných liehovarov, z ktorých každý má 12 medených parných destilačných prístrojov. Vyrába aj starnuté grappy – v 7 skladoch sa nachádza 2 400 barikových sudov a malých sudov vyrobených z dubu Nevers, Limousin, Grésigne, Ex-Sherry, akácie, divokej čerešne, jaseňa a hrušiek. Na rozdiel od väčšiny výrobcov, ktorí na dozrievanie používajú veľkokapacitné nádoby, ako aj karamel ako farbivo, Nonino vždy volili zrenie v malých sudoch, pretože čím väčší je kontakt destilátu s drevom, tým väčšie je prirodzené obohatenie.
Ich prvoradým cieľom je neustále zlepšovanie a vytváranie produktu s plným rešpektom k danému územiu a jeho kultúre – a tou je voňavá ,,hroznová“ grappa, ktorá zvádza aj tých najnáročnejších.
Nonino Cuvée 2018 Grappa Monovitigni
Harmonická zmes jednoodrodovej (,,Monovitigni") Malvasia a Moscato ,,grappy" destilovanej oddelene. Je elegantná a mierne aromatická.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.