Maraschino dodnes vyrábané podľa špeciálnej receptúry, ktorú vytvoril Girolamo Luxardo v roku 1821. Začiatkom každého leta sa zbierajú čerešne maraska – ,,Luxardo marasca“. Uložia sa do alkoholového nálevu do sudov zo smrekového dreva spolu s listami a vetvičkami z tých istých stromov. A to až na tri roky. Potom sa tekuté aj pevné časti destilujú v tradičných medených destilačných prístrojoch, používa sa iba ,,srdce" – táto najchutnejšia časť destilátu následne zreje v kadiach z jaseňového dreva.
V poslednom kroku sa destilát mení na likér – pridá sa do neho sirup z vody a cukru, čím sa objem alkoholu v ňom zníži na 32%.
Vzniká maraskíno krištáľovo čistej farby s vôňou typickou pre destilát z čerešní maraska a s arómou ,,praženej orieškovosti“. Likér s hladkou a zároveň prenikavou, veľmi intenzívnou a hustou (až sirupovou) chuťou. Prevládajú v nej silné arómy čerešňovej šťavy, čerešňového džemu a náznak čierneho korenia. Tie dopĺňa nádych tmavej čokolády, vanilky a pomarančovej marmelády.
Zelenú fľašu s červeným vrchnáčikom pracovníci spoločnosti stále ručne ,,opletajú“ slamou. Pripomína tak fľaše Luxardo Maraschino vyrábané v jeho začiatkoch v Zadare, no vtedy tam bola slama predovšetkým preto, aby sa zabránilo poškodeniu počas prepravy.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.