Rumy Cihuatán sú inšpirované rovnomenným údolím v El Salvadore.
V údolí Cihuatán kedysi stálo rovnomenné mesto.
Bolo postavené mayským kmeňom, pôvodnými obyvateľmi, ktorí tu žili medzi rokmi 900 a 1 200 n. L. Mayovia boli prosperujúcou spoločnosťou, matematici, astronómovia a obchodníci.
V ich túžbe po poznaní a inováciách nachádzajú rumy Cihuatán svoju inšpiráciu.
Slovo "Cihuatán" znamená v jazyku pipile, ktorý je príbuzný aztéčtině, "zem so spiacou ženou". Legenda hovorí, že pred mnohými storočiami prišla do údolia Cihuatán bohyňa, ktorá tamojšu pôdu obdarila hojnosťou a úrodnosťou.
Z jej vôle údolie rozkvitlo do podoby úrodných polí s cukrovou trstinou a tou najčistejšou vodou. A práve tie dnes tvoria dve kľúčové ingrediencie rumov Cihuatán.
El Salvador je jedna z najmenších krajín sveta, ktorá nemá ako jediná z krajín Strednej Ameriky prístup ku Karibskému moru.
Celoročne tu panuje napospol teplé, tropické počasie, ktoré si možno vychutnať na nádherných plážach s tmavým pieskom a vodou Tichého oceánu. Rumy Cihuatán sú ručne vyrábané v rovnomennom údolí v El Salvadore, v liehovare, ktorý bol založený v roku 2004 a je jediným liehovarom v krajine. Je poháňaný obnoviteľnou energiou, ktorú čerpá z vylisovaných zvyškov cukrovej trstiny. Na každý krok výrobného procesu, od sadeníc cukrovej trstiny cez fermentáciu a destiláciu trstinového sirupu a melasy až po fľaškovanie, sa starostlivo dohliada.
Miestna master blender, Gabriela Ayala, vymýšľa čarovné a jedinečné rumy inšpirované mayským odkazom a zo sudov, v ktorých jej výtvory odpočívajú, nespustí zrak.
Cinabrio bol vyrobený k pocte mayskému bohovi slnka Kinich Ahau. Názov je inšpirovaný červenou farbou, ktorá sa predtým získavala rozdrvením nerastu rumelky (rumelka).
Ide o posvätnú farbu boha slnka, ktorá je považovaná za dobré znamenie. Tieto symboly sú vyobrazené aj na etikete fľaše: boh slnka, ktorý je stelesnený dvoma kolibríkmi, spiaca žena a leguán, ktorý je pre oblasť Cihuatán typický.
Cinabrio je ľahký rum, ktorý zrel minimálne 12 rokov systémom solera v sudoch z amerického bieleho duba, ktoré predtým obsahovali bourbon.
Chuťový profil sa vyznačuje tónmi opáleného duba, karamelizovanej pomarančovej kôry, šťavy z cukrovej trstiny, zrelých karambol, pistácií a sliviek.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.