História Cardhu (kedysi Cardow), jedného z najstarších liehovarov v Speyside v Škótsku, je úzko spojená s dvoma ženami – Helen a Elisabeth Cumming. Helen a jej manžel John prevádzkovali farmu v Cardowe koncom 18. a začiatkom 19. storočia. Je známe, že v roku 1816 bol John trikrát odsúdený za pálenie bez úradnej licencie. V roku 1824 si už rodina mohla dovoliť kúpiť licenciu na destiláciu – po tom, čo zákon z roku 1823 znížil clá. Kúpili si nové destilačné prístroje a na začiatku im pomohol s predajom a distribúciou ich priateľ George Smith – zakladateľ Glenlivet.
Po Johnovej smrti, v roku 1846, jeho manželka Helen a jeho syn Lewis pokračovali v prevádzke Cardow Distillery. Keď videla, ako rastie dopyt po whisky, kúpila nový pozemok neďaleko predchádzajúcej farmy a postavila nový liehovar Cardow využívajúci rovnaké zdroje vody. Mohol produkovať trikrát viac whisky ako ten pôvodný.
V roku 1893 urobila Elisabeth veľmi dôležité rozhodnutie – predala liehovar Cardow spoločnosti John Walker & Sons a zabezpečila svojej rodine, aby vlastnila podiely vo Walkerovej spoločnosti. Orok neskôr však zomrela, a tak nemala šancu vidieť úspech svojho múdreho rozhodnutia.
V roku 1899 boli destilačné prístroje Cardow zdvojnásobené, liehovar bol pripojený na železnicu a vybudovali aj novú cestu. Spoločnosť Distillers Company Ltd., dnes Diageo, kúpila liehovar v roku 1930. V roku 1960 nasledovala rekonštrukcia a rozšírenie kvôli rastúcemu dopytu po whisky v povojnovej ére. V roku 1965 slovo „Cardhu“ oficiálne dostalo ochrannú známku. V roku 1981 sa zmenil aj názov liehovaru z Cardow na Cardhu – mierne odlišný pravopis pre pôvodné gaelské slovo, ktoré znamená „čierna skala“.
Whisky Cardhu je známa svojou hladkosťou, vyváženosťou a hodvábnosťou. Má sladký a ovocný charakter s lahodnými jemnými vôňami. Hoci je Cardhu Single Malt Whisky veľmi úspešná, väčšina produkcie liehovaru sa stále používa na zmesi Johnnie Walker.
Cardhu Amber Rock
,,Single-malt“ škótska whisky, ktorá dvakrát zreje v opálených sudoch z amerického dubu. Vo vôni cítiť vanilkové, citrusové a dubové arómy. V chuti sa najprv odhalia svieže citrusové tóny, ktoré prejdú do hlbších tónov vanilky a krémovej čokolády. Záver je príjemne pikantný a sladkastý.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.